Strona 1 z 1

Zdrowe słodkości

COLON 30 lis 2007, 21:35
autor: javes
-wyłowione z sieci-

Zdrowe słodkości


Gdy dopada nas chęć na coś słodkiego, najlepiej byłoby sięgnąć po jakiś owoc. Ale nie każdy organizm da się oszukać w taki sposób i zwykle domaga się on większej dawki cukru. Dlatego warto nauczyć się wybierać spośród słodyczy te zdrowsze. Zdrowsze, czyli takie, które prócz kalorii dostarczają także składników odżywczych.
Są to np. ciastka i batoniki zawierające ziarna zbóż (są źródłem błonnika, witamin z grupy B i magnezu) i orzechy (dostarczają m.in. selenu, cynku, potasu i wit. E), a także czekolada (zwłaszcza gorzka, bogata w antyrakowe polifenole, magnez i żelazo). Z bakalii, musli, pestek czy pieczywa chrupkiego sama możesz skomponować pyszne, a co najważniejsze – wartościowe słodkości.

Z mleka i ryżu
Mleko lub jogurt naturalny mogą stać się podstawą smacznych i niezbyt kalorycznych deserów. Przy
okazji dostarczają też białka i wapnia. Można je zmiksować z owocami (świeżymi, z puszki, mrożonymi), połączyć z miodem, kakao, zestalić żelatyną. Ryż z sosem owocowym to słodkie i pożywne danie, a zapieczony z owocami może stać się lekkostrawną kolacją.

Czy wiesz, że
• Orzechy włoskie łagodzą szkodliwy wpływ tłustych posiłków na tętnice. Dlatego warto je jadać na przekąskę i dodawać do potraw.
• Ziarna sezamu, pestki słonecznika i orzeszki pistacjowe są niezwykle bogate w fitosterole – naturalne substancje roślinne mające zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Zmniejszają więc ryzyko wystąpienia chorób serca, a także nowotworów prostaty.
• Rodzynki chronią przed chorobami dziąseł i psuciem się zębów. Zawierają bowiem składniki, które pomagają zwalczać szkodliwe bakterie żyjące w jamie ustnej.
• Orzechy, zwłaszcza włoskie, i rodzynki to produkty, które pomagają przedłużyć młodość umysłu. A to dlatego, że stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy.

Proste i smaczne

Zdrowe słodycze możesz wyczarować z całkiem prostych składników, które zwykle masz pod ręką. Wystarczy tylko połączyć je z odpowiednimi dodatkami, a staną się konkurencją nawet dla czekolady.
Bakalie, czyli orzechy i suszone owoce. Orzechy podpraż na suchej patelni i oblej czekoladą. Suszone owoce, np. śliwki, morele, rodzynki, namocz w rumie, a otrzymasz wykwintny deser.
Nasiona: sezam, pestki słonecznika i dyni. Sezam podpraż na patelni i wymieszaj z miodem, a otrzymasz namiastkę sezamek. Pestkami słonecznika posyp sałatkę owocową, polej czekoladą.
Wafle ryżowe, kukurydziane, pieczywo chrupkie, maca. Możesz je jeść posmarowane konfiturą, dżemem lub miodem. Smaruj je kremem orzechowym lub czekoladą i układaj w stosik, tak by powstał torcik.
Musli, czyli rozgniecione ziarna zbóż, ewentualnie płatki śniadaniowe. Wymieszaj je z owocami, jogurtem naturalnym i miodem, a powstanie pyszna sałatka. Połącz z rozpuszczoną czekoladą i uformuj ciasteczka.

Przepis na nugat
Zagotuj 100 ml wody z 20 dag cukru, dodaj 10 dag miodu i gotuj 15 min. 2 bialka ubij, jednocześnie cienkim strumieniem wlewając syrop. Ubijaj na parze, aż masa zgęstnieje, zestaw z ognia i ubijaj dalej aż ostygnie.
Wymieszaj z 20 dag posiekanych orzechów. Masą przełóż wafle, zastudź.

autor: Renata Rowicka

opracował: R.J.