Całuski kawowe

Podziel się przepisami z Twojej zdrowej kuchni ...
javes
PostyCOLON 347
RejestracjaCOLON 26 lis 2007, 20:11

Całuski kawowe

Postautor: javes » 03 gru 2007, 13:39

Całuski kawowe

Składniki:
• 1 szklanka miękkiego masła
• 1/2 szklanki przesianego cukru pudru
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody (ostudzić)
• 1 1/2 szklanki przesianej mąki
• 1/4 szklanki roztopionej ciemnej czekolady
• dodatkowy cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
• 1. Włożyć masło i cukier puder do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
• Mieszając, dodawać rozpuszczoną kawę i mąkę.
• 2. Przełożyć ciasto do strzykawy cukierniczej z gwiaździstą końcówką średniej wielkości.
• Na natłuszczoną blachę wycisnąć gwiazdki o 2-centymetrowej średnicy, zachowując między nimi odległość 2 cm.
• Piec 10-12 minut lub do lekkiego zrumienienia.
• Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blasze na 5 minut, po czym odstawić na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia.
• 3. Złożyć po dwa ciastka, przekładając stopioną czekoladą, a potem posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
WYSTARCZA NA 25 SZTUK
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 12 min
Kalorie 111
Tłuszcz 5 g

To ciasto, dzięki swej strukturze, doskonale nadaje się do zwijania w rurki.
Dla odmiany, zamiast robić z niego kółka, można je zwinąć w rurki o długości 3 cm.
Można też połączyć dwa krążki ulubionym dżemem albo po prostu posypać je cukrem pudrem.

Wróć do

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: 3 i 0 gości