Inteligętne jelito

javes
PostyCOLON 347
RejestracjaCOLON 26 lis 2007, 20:11

Inteligętne jelito

Postautor: javes » 27 lis 2007, 16:52

-wychwycone z sieci-

INTELIGENTNE JELITO

Wielu z nas wydaje się, że jelito jest narządem odpowiedzialnym wyłącznie za funkcje trawienia i wchłaniania składników odżywczych oraz wody ...

Nie jest to jednak pogląd w pełni prawidłowy. Jelito stanowi bowiem aż 70% całego układu odpornościowego człowieka! Jest układem tak skomplikowanym, że nawet nasz mózg nie potrafi go kontrolować.
Jelito stanowi największą, (większą niż skóra), powierzchnię kontaktu naszego organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Powierzchnia jelita wynosi 200 m2, czyli tyle, co kort tenisowy. Jelito jest więc najbardziej narażonym na czynniki zewnętrzne narządem organizmu. Musi stawiać czoło codziennym wyzwaniom, jakimi są patogenne drobnoustroje, wolne rodniki, czy czynniki związane ze stylem życia, takie jak stres. Co kilka godzin do przewodu pokarmowego dostaje się z pokarmem potężna porcja różnych, zarówno pożytecznych, jak i szkodliwych substancji. Jelito, dzięki naturalnym barierom obronnym, potrafi oddzielać składniki odżywcze, takie jak np. witaminy, od czynników fizycznych czy chemicznych. W efekcie wykazuje ono tzw. „inteligentną” selektywność.
W przewodzie pokarmowym znajduje się około 1014 bakterii, czyli 10 razy więcej niż komórek organizmu człowieka. W typowej mikroflorze zdrowej osoby bytuje aż 400-500 różnych gatunków bakterii, o łącznej masie 1,5 kg. Mikroorganizmy te mają kluczowy wpływ nie tylko na stan zdrowia jelita, lecz również na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Biorą bowiem udział w tworzeniu barier ochronnych składających się na naszą naturalną odporność.

TRZY LINIE OBRONY

Mikroflora jelitowa – pomiędzy mikroflorą jelitową a organizmem zachodzi relacja symbiotyczna, dająca efekt bariery ochronnej. Stała mikroflora pomaga w ochronie przed kolonizacją przez patogenne bakterie, oraz zabezpiecza organizm przed potencjalnie szkodliwymi substancjami wytwarzanymi w jelicie lub dostarczanymi ze środowiska .
Nabłonek jelitowy – zapewnia barierę fizyczną przeciwko wnikaniu szkodliwych substancji. Jeśli jest uszkodzony, do organizmu mogą wnikać toksyny, drobnoustroje powodujące zakażenia, choroby, lub alergie. Spożywanie żywności probiotycznej może poprawiać funkcje nabłonka jelitowego poprzez np. uszczelnianie i odbudowę nabłonka. W ten sposób wzmacnia się naturalne linie obrony organizmu przed zakażeniem.
Układ immunologiczny – stanowi złożoną sieć współdziałających mechanizmów, umożliwiających rozpoznanie i usunięcie obcych ciał, np. drobnoustrojów patogennych, niszczenie zakażonych komórek i rozwój pamięci immunologicznej. Spożywanie żywności probiotycznej zmienia odpowiedź immunologiczną, zwiększając odporność na choroby związane z układem immunologicznym.

Trzy główne linie obrony (korzystna flora jelitowa, nabłonek jelitowy i jelitowy układ immunologiczny), tworzą znaczącą barierę dla rozwoju patogenów i większości zagrożeń, na jakie może być narażone jelito. Jelito nie jest więc tylko układem wchłaniającym substancje pokarmowe, ale również „inteligentnym” narządem, który m.in. „współpracuje” z pożytecznymi bakteriami, chroniąc w ten sposób organizm. Dlatego też – aby wzmocnić układ odpornościowy zaleca się spożywanie produktów probiotycznych. Zawarty w nim szczep żywych bakterii probiotycznych ma bezpośredni wpływ na optymalne funkcjonowanie trzech linii obrony, które są kluczowe dla utrzymania dobrego stanu zdrowia każdego człowieka.


Autor: DANONE

opracował:ErJot

Wróć do

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: 13 i 0 gości